Skolas vēsture

Laucienes pamatskola 2015. gadā svinēs savu 135. dzimšanas dienu, bet 19. gadsimta sākums ir laiks, kad notiek aktīva skolu dibināšana Kurzemē.1821. gadā Nurmuižā skolu vada G. F. Laube. Pirmais skolas nams celts 1847. gadā, skolas bērni mācās lasīšanu, rakstīšanu,rēķināšanu, ticības mācību un dziedāšanu, bet skolotāju algo Nurmuižas barons Firkss. Pieaugot skolēnu skaitam, barons Otto fon Firkss uzceļ apkārtnē modernāko divstāvu skolas namu un saimniecības ēkas.

Tas ir 1880. gads un no šī laika sākas Laucienes skolas vēsture-  iepriekšējais skolas nams skaitījās vācu skola, bet jaunais nams- latviešu skola. Abās skolās kopā mācījās ap 150 skolēnu, bija 1. un 2. klase, mācības sākās oktobrī, kad lauku darbi bija apdarīti.

Gadsimta sākums un Pirmais Pasaules karš ieviesa korekcijas skolas dzīvē. Par skolas pārzini no 1910. – 1932. gadam strādā Kārlis Veiss. Kara gados skolas inventārs ticis izpostīts, tomēr aizsākta skolas apkārtnes labiekārtošana un parka stādīšana.

Otrā Pasaules kara laikā skolas telpās tiek ierīkota slimnīca, kaut arī skolēnu skaits bija neliels, mācības tika organizētas “Kļavu”mājā. Kara un pēckara laika skolas pārzinis ir Nikolajs Kalve, kuram nākas risināt būtiskus saimnieciskos jautājumus- nepieciešama trepju pārbūve, skolas kopgalda nepieciešamība.

Pēckara gados strauji pieaug skolēnu skaits, tiek atvērta klase ar krievu mācību valodu, jo sovhozā Okte darbu atrod krievu tautības strādnieki.Satraukuma pilns pienāk 1949. gada pavasaris, kad arī no skolas sola tiek paņemti skolēni un aizsākas viņu ceļš ārpus dzimtenes.

  1. Jurkevičs, A. Jakobsone, A.Saviča A. Reinberga, Z. Motte ir Laucienes pamatskolas direktori, kuri skolas dzīvi vadījuši līdz 1964. gadam, kad par skolas direktoru kļūst Gunārs Zēbergs un aizsākas plaši remontdarbi, lai skolu, kurā mācās gandrīz 300 skolēnu, labiekārtotu. Nākamajos gados tiek uzcelta katlu māja, darbnīca zēniem, malkas šķūnis, skolā tiek ierīkota centrālā apkure, remontētas un labiekārtotas internāta un klašu telpas.

Deviņdesmitajos gados aizsākas sporta zāles celtniecība, bet , līdzekļu trūkuma dēļ, šis darbs uz laiku apstājas. Skolas direktoram Andrim Lindbergam nākas risināt jautājumu par skolas virtuves pārbūvi, atbilstoši ES prasībām. Tiek pabeigta skolas piebūve un ar 2004. gada 1. septembri skolas namā atkal var mācīties sākumskolas klases, kuras mācījušās bērnu dārza telpās kopš 1991. gada.

2004./05. mācību gadā par direktoru sāk strādāt Oļegs Solovjovs, tiek pabeigta skolas sporta zāle, 2008. gadā tiek veikta skolas telpu renovācija, bijušo šķūņu vietā tiek uzcelta moderna ēka, kurā atrodas zēnu un meiteņu mājturības kabineti, bet 2014. gada vasarā skolas  ēka tika krāsota no ārpuses. 2014./15.mācību gadā skolā mācās 121 skolēns.

Sandra Feldmane

 

 

 

Komentēt